Ostkaka & Kalvdans

Ostkaka bakar vi på gårdens mjölk i vårt bageri. Vi skippar bittermandeln och har istället rejält med sötmandel som vi dessutom försöker ha lite grövre bitar utav, precis som vi tycker att en ostkaka ska ha!

Vi bakar utifrån ett recept som bakats i Rimforsa i över 40 år, tidigare "Kinda hemostkaka".  Vår mjölk har använts till dem i över 10 år sedan fick vi chansen att ta över detta mathantverk och fortsätta förädla mjölken på hemmaplan. 
 

Vill du ha en glutenfri eller mandelfri variant? Så finns det fryst i gårdsbutiken. 

 

Kalvdansen bakar vi på råmjölk från vår egen och ett 20 tal andra gårdar runt om i Östergötland. Vi kryddar vår kalvdans med lite kanel och socker. Perfekt som både mellanmål & dessert. Britt-maries egen favorit, ljummen kalvdans med lite mjölk, äts varje dag till frukost!

Annars som dessert, även då lite ljummen med vispad grädde och en klick sylt som inte är allt för söt. 

Efter att kalven har fått sitt så tar bönderna tillvara på den svagare råmjölken, som vi sedan förädlar och gör denna delikatess utav. Vi erbjuder våra bönder brix-mätare så de kan mäta styrkan på råmjölken om vi kan använda den eller ej. Likaså kan man då mäta och se så kalven verkligen får tillräckligt stark vilket är livsnödvändigt för kalven! Den föds iprincip utan immunförsvar och råmjölken ska ge kalven antikroppar så det blir en frisk och stark kalv. Därför går självklart kalvens behov i första hand.